Б ъ д н и
В е ч е р
Наричат този празник още Суха
Коледа, Малка Коледа, Кадена Вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните
Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни. Според народното вярване Божата майка се
замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада Бога, но за това съобщила на
другия ден.
На Бъдни вечер важна роля играят
бъдникът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъдника е специално избрано
тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го вкъщи и го палели в
огъня. Според народното суеверие бъдникът поддържа огъня в огнището.Обредните
хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Втория вид хлябове
са посветени на селските занаяти - земеделие
, скотовъдство, на къщата и покъщнината.Третия хляб е приготвен за
коледарите, които ще дойдат да коледуват.
Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъда
изобилна, а храните на нея -7,9 или 11 ястия нечетен брой. Гозбите трябва да са
постни.Трапезата трябва да бъде отрупана с всичко каквото се произвежда в
домакинството: варено жито, варен фасул, сърми с ориз или булгур, пълнени чушки с
боб или ориз, ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино.В някои краища правят също
тиквеник, зелник и малка пита в която е скрита паричка(на кого се
падне, ще му върви,ще бъде здрав и
щастлив).
Вечерята на
Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде
кадена. Най-възрастният мъж или жена прикадява с тамян най -напред масата след
това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора.След като
прикади той разчупва хляба и раздава по една част на всички. Едва след това може
да започне вечерята.Според народното вярване с каденето се
прогонват злите и нечисти сили. След приключване на вечерята трапезата остава неприбрана в
символ на очаквания гост.Около трапезата на Бъдни вечер се гадае за времето през всеки месец в новата година - за очакваната реколта, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящи
брак на момите и други.
През нощта коледари тръгват по къщите и
пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество. За коледарите домакинята е приготвила
рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки и грозде.
Нели Руменова
Беатрис Василева